Got Springs Sweden AB

Göteborgs fjäderfabrik sedan 1958

Got Springs Sweden AB är ett företag som är etablerat i Göteborg sedan 1958. Under åren som gått har vi expanderat till en av Sveriges mest modernaste fjäderfabrik.

Got Springs Sweden AB tillverkar kvalitetsfjädrar i stål efter våra kunders önskemål och krav. Vi erbjuder även personlig och professionell rådgivning.

Personlig service och rådgivning

Sedan 1958 har vi byggt upp en unik kunskap och kompetens inom tillverkning av fjädrar och närliggande produkter. Detta vill vi dela med oss av till dig som kund.

Du ska märka skillnaden

Vi vill inte bara att du ska märka skillnaden, utan även vad som skiljer en fjäder från en fjäder. Det är flera parametrar som avgör om den håller måttet eller inte.

Historiken om Got Springs Sweden AB

Hösten 1958 startade Walter Hellqvist upp företaget Firma Maskinfjädrar. Andra Långgatan 6 var adressen, i en källarlokal om 50 m2 var Walters dröm förverkligad.

Under drygt 1,5 år hade han förberett sig genom att tillverka enklare handverktyg på all sin fritid, under sin vän och verktygsmakare, Osborn Olssons, handledning. Walter Hellqvist var under denna tid anställd som fabrikschef hos Herrljunga Fjäderfabrik i Hudene. Men eftersom Walter var en urgöteborgare från Gamlesta´n var det besvärligt med trivseln på landsbygden.

Familjen återvände till Mölndal under våren 1957. Walter fick då veckopendla och på helger och all fritid förberedde han sig för att bli egenföretagare.

Familjen betydde mycket för Walter, som 1957 bestod av hustrun Britt och tre barn med ett fjärde barn på väg. Hösten året därpå vågade han ta språnget. Då var de flesta verktygen klara, och han hade även köpt en gammal svarv och en begagnad slipmaskin. Han lockade även med sig sin äldste son Roger, som han lärde upp till en fullfjädrad fjädertillverkare.

Det var ju en expansiv tid och det lilla företaget fick mycket att göra. Arbetsveckan var 48 timmar men trots att både far och son ofta arbetade över, räckte inte tiden till, så redan på nyåret 1961 var Walter tvungen att anställa ytterligare en person, Stig Bengtsson.

Göteborg och inte minst dess hamn var mycket livligt trafikerad vid den här tiden. Hamnavgifterna var dyra och eventuella reparationer måste ske inom de timmar som lastning och lossning pågick.

Detta skapade ett stort tryck på lilla Maskinfjädrar som fick hålla en hög servicenivå. Andra stora kunder som var med från början var Cedervall&Söner, Daros och den kanske den mest betydande SKF. Alla hade kopplingar till de stora varven och industrin i Göteborg och övriga världen.

Sakta men säkert ökades omsättning och orderingång. Fler maskiner måste köpas in och lokalen på 2:a Långgatan blev för trång och opraktisk. 1966 skrevs kontrakt på en lokal i gamla Renströmska Badanstalten (nuvarande Hagabadet) Södra Allégatan 3. Den gamla frisörsalongen blev kontor och med över 100 m2 verkstadsyta tyckte Walter att det blev en fantastisk skillnad eller som han själv uttryckte det: Vi har kommit till kongasalar. Enda dottern, Kate då 18 år, anställdes för ordermottagning, paketleverans och fakturering. Och mer personal tillkom i produktionen.

Maskinfjädrar som nu var ett aktiebolag blev Södra Allégatan 3 troget fram till december 1984. Under dessa 18 år hade en långsam generationsförändring börjat ta form. 1979 började yngste sonen Rolf, som var årsbarn med företaget, strax därefter näst yngste sonen Sture. Walter började dra sig tillbaka mer och mer, och 1980 började barnen gradvis ta över hela verksamheten.

2008 bestämde företaget att göra ett namnbyte till Got Springs Sweden AB för att möte den internationella marknaden.

Got Springs Sweden är, med dagens mått, ett litet företag men med mycket stort kunnande. Andra generationen Hellqvist har fått mycket fjäderkunskap med sig från barnsben som de fördjupat och förvaltat väl. Det har haft till följd att företaget inriktat sig på att sälja sitt kunnande inom specialtillverkning av fjädrar. Till skillnad från andra företag har Got Springs Sweden blivit Göteborg och Sverige troget.

Exporten står för en stor del av företagets omsättning. Vi kan konstatera att varumärket ”Made in Sweden” gnistrar mer och mer, säger Rolf som idag driver fjäderfabriken.

På senare år har maskininvesteringar av absolut toppklass tvingat fram ytterligare lokalyta. Utvidgningen har dess bättre kunnat ske på den befintliga adressen i Kungssten. Got Springs Sweden AB är idag ett uppdaterat tillverkningsföretag med stort kunnande bland ledning såväl som personal. Rolf Hellqvist säger: Vi vill ge något extra till våra kunder samt vara med och utveckla deras produkter.

Resan från den mörka källarlokalen på 2:a Långgatan 1958 har varit lång, ibland lite krokig men ständigt framåtsträvande och i takt med tiden. Vad som händer i framtiden står skrivet i stjärnorna, men Walter Hellqvist skulle säkert varit mycket stolt om han hade varit med oss idag.

 

 

 

 Det är den 26 mars 2024 och Rolf Hellqvist lämnar över ägandet. 

Rolf säger: Jag är nu den sista i familjen Hellqvist som lämnar och det är dags även för mig att gå i pension.

 Lennart, Andreas och Fredrik tar över ägandet efter att varit delägare i några år.

 Rolf fortsätter:

”Det känns rätt att lämna över nu efter 46 år i företaget och jag kan till er kunder och leverantörer försäkra att Got Springs Sweden AB kommer att drivas i samma anda som förut, med ledord som: kvalitet, säkra leveranser och service. Tack alla fina kunder och leverantörer för fint samarbete genom åren”.


Fatal error: Call to undefined function curl_init() in /var/www/gotsprings/updates/concrete5.6.4.0/concrete/startup/jobs.php on line 35